Art-Tér – Közösségi tér kérdőív

Art-Tér néven Komárom központjához közel tervezzük közösségi terünket, amelynek kialakításához várjuk a te ötleteidet és tanácsaidat is.

Elképzeléseink szerint a közösségi terünk alapjait egy komplex művészeti szabadiskola adja majd, amelyhez különféle kiegészítő funkciók is kapcsolódnak, lehetőséget teremtve a szabadidő hasznos és aktív, közösségben történő eltöltésére.  Erre épülnek azok a kínálatok, amelyekre mi gondoltunk, azonban mindenképp teret és lehetőséget kívánunk adni mindazoknak, akik szívesen kapcsolódnak tehetségükkel, tudásukkal és ötleteikkel is a kezdeményezésünkhöz.

Kérjük, hogy szánj néhány percet a kérdőívünk kitöltésére, hogy javaslataid beépülhessenek a kialakításba!

Kérdőív kitöltése!

Búcsúzunk

„Nem ébredtél fel többé,
Örök álomba tértél,
Mentél ahogy jöttél,
de ez már a végcél.

Rendet, s csendet hagytál itt,
Csak a megszakadt szívek zaját,
Hiába keresünk bent s kint
A föld mélyen magába zárt.

Nyugalom telepszik a szívre,
A szél a neved suttogja,
Ránk mosolyogsz újra végre,
S emlékszünk a szép napokra.”

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy kollégánk és barátunk, Mészáros István életének 52. évében hosszú betegség után elhunyt.
2017. november 3-án 10.30-kor veszünk végső búcsút tőle Tatabányán a Síkvölgyi temető szóróparcellájába.

Pótnagyi klub

Ha:
a nagyszülők távol élnek, vagy már nem tudsz rájuk támaszkodni, vagy
ha nagyszülői korban vagy, s van kedved ‘pótunokázni’, akkor
itt a helyed. Várunk a most induló pótnagyi klubunkba, melynek célja, hogy segítse a szabadidővel és kellő aktivitással rendelkező pótnagyik és igazi nagyik hiányban lévő kisgyermekes családok egymásra találását.

Érdeklődni lehet:
+3634/526-955

Csemete Csütörtök a MAG-házban!

Csütörtökönként 10 órától várjuk a szülőket és babáikat.

A foglalkozás 45 perces. Mondókák, ölbéli játékok mellett modern dalok is felcsendülnek. A találkozó alatt az anyukák megtanulhatják ezeket babáik legnagyobb örömére. Körjáték, sétáltató, hintáztatók után a szabad játék 12 óráig folytatódik.

A Csemete Csütörtökre 6 hónapostól 3 éves korig várjuk a gyermekeket.

Első alkalom 2017. november 9.

A foglalkozást vezeti: Szabó-Szépe Zsanett (a Tóparti óvoda óvónénije)

Családbarát Műhely
A Családbarát Műhely azzal a céllal alakul, hogy családok bekapcsolódásával baba-barát közegben, a családalapítás, a gyermekvállalás, a család területén havi rendszerességgel tematikus foglalkozásokat szervezzen. A következő találkozó időpontja: 2017. november 15., 17 óra.
A Családbarát Műhelyt szakember vezeti: Kallay Kata pszichológus, nevelési tanácsadó várja a felmerülő témákat, segíti a felmerülő kérdések megválaszolását!

Szer-Tér műhely
Ki ne szeretne boldog életet élni? Ruzsa Ágota szombati kiscsoportos műhelyében a stressz csökkentésére, az érzelmi és társas intelligencia fejlesztésére, valamint támogató társas kapcsolatok megteremtésére kaptunk iránymutatásokat.

ERASMUS+ Nemzetközi ifjúsági csereprogram

ERASMUS+ Nemzetközi ifjúsági csereprogram, vagy európai önkéntes szolgálat valamely változata? Egy hétre, vagy hét hónapra? Hogyan, hová, mikor? Kitti és Zoli élménybeszámolóval fűszerezett tájékoztatásban válaszolt ilyen kérdésekre is.

72 óra Kompromisszum nélkül

72 óra Kompromisszum nélkül szociális önkéntes akció megyei záróeseményének adtunk otthont a Mag-házban. A három történelmi keresztény egyház szervezte, idén 10 éves múlttal büszkélkedő ifjúsági megmozdulás megyei koordinátorai, Nyáry Kitti és Vertényi Domonkos a rövid visszatekintés mellett, élménybeszámolóban értékelte a lezáruló 72 órán keresztül teljesített közhasznú feladatokat Tatabányától Vértesszőlősön át Komáromig. Vendégeink a 3 napos program zárásaként bekapcsolódtak gyümölcsborainkat fitogtató szüreti mulatságunkba.

Börbönce

„Az aranykor nem történeti korszak, hanem állapot, és ezért minden időben jelen van; csak attól függ, hogy van-e valaki, aki megvalósítja” – írja Hamvas. A Mag-háznál a Szent Pál sziget ősi fajtáiból a hontalan programmal újjáálmodott éden szülte Mag-unk Kincsei ezt a mámorító állapotot hozták vissza egy szüreti estére. Az ünnepi vigasságot Horsa István zenekara varázsolta teljesebbé, kedvet teremtve a barátságra, a nevetésre, a csókolózásra, a jó mély alvásra, hogy hétfőn reggel újság helyett költőket olvassunk.

Együttműködési szándéknyilat Civil Információs Pont cím elnyeréséért

Kedves Civil Barátaink!

Közel 10 éve biztosítjuk Komáromban a Mag-házban a folyamatos civil ügyek segítését, magát a civil szervezeteknek folyó mindenféle szolgáltatást.
Bízunk benne, hogy a megkeresésetekre mindig tudtunk időt és figyelmet fordítani, szakértelemmel és becsülettel kérdéseitekre választ adni.

Amennyiben elégedettek vagytok azzal a munkával, amit itt végzünk, kérünk, hogy segítsétek a folytatást azzal, hogy támogatjátok indulásunkat a megyei Civil Információs Pont cím elnyeréséért. Ehhez csupán arra van szükség, hogy szakítsatok egy kicsi időt arra, hogy az alábbi együttműködési szándéknyilatkozatot kitöltitek, aláírjátok és elkülditek nekünk október végéig.

Élettér Egyesület
2903 Komárom, Csendes utca 8.

Együttműködési szándéknyilatkozat letöltése

Köszönjük!

Monostori Tök-Ölő Nap

TÖK jó foglalkozások
TÖK finom kóstolók
TÖK jó időtöltés

Hozz Magaddal egy faragni való TÖKöt és egy faragásra alkalmas eszközt!

Halloween – a rémület éjszakája

Közösségi mozi és filmműhely a Mag-házban

Honnan ered a Halloween?
Miben rejlik népszerűsége?
Mi rejtőzik a maszk mögött?

Beszélgetés, élménybeszámoló és a filmkészítés kulisszatitkai a Halloween – A rémület éjszakája című 1978-as amerikai film nyomán.

Pótnagyi klub

Ha:
a nagyszülők távol élnek, vagy már nem tudsz rájuk támaszkodni, vagy
ha nagyszülői korban vagy, s van kedved ‘pótunokázni’, akkor

Érdeklődni lehet:
+3634/526-955

Karate edzés a Mag-házban

A Tempo Karate Klub amatőr karate edzés indítását tervezi gyermekek részére a koppánmonostori Mag-házban. Az edzés indításának feltétele a megfelelő számú résztvevő jelentkezése.
Előzetes jelentkezéseket várjuk október 31-ig az eletter@novonet.hu címen.

Civil országjárás – rendhagyó esték KÖZügyeinkről, KÖZösségeinkről és magunkról

Esemény időpontja: 2017. október 12.
Helyszín: Győr, Szeged, Pécs, Nyíregyháza, Debrecen

„KÖZöm?” címmel, és sok más civil szervezettel karöltve, idén októberben országjáró körútra indul a 25 éves Ökotárs Alapítvány.

A nyilvános estek célja, hogy népszerűsítse a civilek ügyét, fokozza a polgárok részvételi kedvét és hajlandóságát, illetve hogy erősítse a kapcsolatokat, a hálózatosodást a helyben működő és az országos szervezetek között.

Legfrissebb felmérések – például a Közbizalom 2017 jelentés1 – szerint a magyarok a civil szervezetekbe vetett bizalma töretlen, ugyanakkor kevéssé ismerik őket és a közjó érdekében végzett munkájukat. Pedig a civilek ott mindenütt vannak: fedelet adnak a hajléktalanoknak, munkához segítik a fogyatékkal élőket, tanítják a szegény gyerekeket, közösségeket építenek, megvédik a fákat és folyókat éppen úgy, mint az elesettek és kisemmizettek jogait – sokszor önkéntesen, túlórában és lehetetlen körülmények között. Mégsem jut el minden kihez a hírük, eredményeik – ezen szeretne változtatni a maga eszközeivel ez a rendezvénysorozat. Hiszen „mindannyin azt szeretnénk, hogy szűkebb-tágabb környezetünk, városunk, országunk egy „jó hely” legyen, ahol jó élni és lenni. Sok állampolgár és szervezet dolgozik azon, hogy a maga módján tegyen ezért: hozzájáruljon KÖZösségeink fejlődéséhez, KÖZös problémáink megoldásához. Kik ők, és mit csinálnak? Mit tehetek én? – erről fogunk beszélgetni viccesen és komolyan, képpel és szóban.”

Az öt októberi estén a legkülönbözőbb, ismertebb és kevésbé ismert szervezetek képviselői fogják rövid prezentációkban bemutatni az általuk felkarolt ügyeket és eredményeiket például a szegénység leküzdése, az oktatás, a közösségi részvétel, a környezetvédelem, a fogyatékkal élők támogatása vagy épp a jogállamiság terén. Nemcsak az országos, de az adott városokban élőket közvetlenül érintő helyi kérdésekre is sor kerül, méghozzá – reményeink szerint – a közönség aktív részvételével, fórumbeszélgetések formájában, lehetőséget teremtve így a közvetlen találkozásra, bevonódásra. Szeretnénk felkelteni a résztvevők érdeklődését, kedvét arra, hogy csatlakozzanak a részt vevő szervezetekhez, vegyenek maguk is részt az ügyek megoldásában – az rendezvények vége után is.

Az estek programja minden helyszínen hasonló felépítésű lesz:

• Bemelegítés: Nagy Bandó András humorista műsora
  • Civil gyors: expressz előadások KÖZügyekről és megoldásokról – témáink: oktatás, szegénység, egészségügy, jogállamiság, közösségi részvétel, környezetvédelem, esélyegyenlőség, menekültek
  • Fórumbeszélgetés a résztvevőkkel aktuális, civileket is érintő helyi ügyekről, problémákról, együttműködési lehetőségekről, folytatásról
  • Levezetés: koccintás az Ökotárs Alapítvány negyedszázados évfordulója apropóján

Az estek helyszíne és időpontja:

• Győr, Bridge egyetemi oktatói és hallgatói klub – október 12. (csütörtök) 18 óra
  • Szeged, Grand Café – október 18. (szerda) 18 óra
  • Pécs, Reggeli Bár – október 19. (csütörtök), 18 óra
  • Nyíregyháza, Korona Hotel – október 25. (szerda), 17.30 óra
  • Debrecen, Roncsbár – október 26. (csütörtök) 18.00 óra

A rendezvények ingyenesek és a nagyközönség számára nyitottak – mindenki érdeklődőt szeretettel látunk!

Bővebb információ: Móra Veronika, move@okotars.hu, 20/480-4328