Szakma az Ifjúságért Akadémia
Megnyílt a jelentkezés a SZIA III. szemeszterére.
Ne hagyd ki te sem!
Jelentkezz a  bit.ly/szia2018 űrlap kitöltésével május 15-ig.

Légrádi Antal XXI. Tehetségkutató Rock Fesztivál

Amatőr zenekarok és előadók jelentkezését várják a következő zenei találkozóra. A részvétel során szakmai tapasztalatszerzésre nyílik lehetőség, mivel a zsűri minden produkciót értékel, és építő kritikát fogalmaz meg a jövőbeni munka érdekében.
Jelentkezési lap és bővebb információ: http://helyiertek.hu/index.php/legradi-antal-tehetsegkutato

Adó 1+1% rendelkezés eSZJA felületen

Újabb videónkban az adó 1+1% rendelkezést mutatjuk be eSZJA felületen. Ügyfélkapu bejelentkezés utáni teendőket mutatjuk be a gyors és egyszerű nyilatkozattételért. Köszönjük, hogy nem felejtesz el idén sem személyi jövedelemadód 1+1%-áról nyilatkozni 2018. május 22-ig.

Személyi jövedelemadó

A legtöbb adófizető nincs tisztában vele, hogy a személyi jövedelemadó 1+1 százalékának felajánlása hogyan működik, kerül-e valamibe az adófizetőnek és hogy milyen célokat, tevékenységeket támogathatnak vele.

Az adóbevallás egyik fontos része, hogy a személyi jövedelemadónk 1 százalékáról rendelkezhetünk valamely civil szervezetnek, +1 százalékról pedig egyháznak, vagy kiemelt költségvetési előirányzatnak. Amennyiben nem nyilatkozunk az 1+1 százalékról, vagy lekéstük a határidőt, vagy helytelenül adtuk meg az adatokat, úgy az 1+1% az államot illeti meg. Tehát az 1+1% felajánlása nem kerül semmibe a magánszemélyeknek, ellenben akár életet is menthet vele.

Az alábbi filmben bemutatjuk, hogy miként tudsz élni az adód 1+1%-nak felajánlásával!

Ne engedd át a rendelkezésed jogát. Biztos van környezetedben civil szervezet és működő egyház, akinek javára rendelkezhetsz. Az adód 1+1%-ával ugyanis egyházakat és közhasznú tevékenységeket végző szervezeteket támogathatunk, amelyek a felajánlott adományt a legtöbb esetben működésre, fejlesztésre és másokon való segítségnyújtásra fordítják. Az adomány felhasználása szervezetenként eltérő lehet. A működésről és a tevékenységről a szervezet alapító okiratában, annak honlapján, vagy bemutatkozásában tájékozódhatunk.

A választásban segítséget adunk az alábbi bemutatkozásokkal. Mackótestvér kampányunkkal az a célunk, hogy ne csak saját egyesületeink tevékenységeire hívjuk fel a figyelmet, hanem bemutassunk olyan szervezeteket is, akiknek munkáját, tevékenységét példaként ajánlunk.
Mackótestvér videók

Segítse Ön is az adója 1+1 százalékának felajánlásával az egyházak, a kiemelt költségvetési előirányzatok és a civil szervezetek munkásságát! A rendelkező nyilatkozatot a bevallástól függetlenül legkésőbb 2018. május 20-ig küldheti meg az adóhatóság részére!

Csemete Babahordozó Klub a Mag-házban

2018. január 16-án 10 órától

Klubunk azzal a céllal alakult, hogy a babahordozást és a mosható pelenka használatot ismertessük, népszerűsítsük lakóhelyünkön, és térségünkben.
Havi rendszerességű találkozónk következő időpontja 2018. január 16. 10 óra.
ISARA márkájú eszközök érkeznek klubunkba.
A találkozó ingyenes, tanácsadásra és hordozóeszköz próbára is van lehetőség.
A rendezvény és a helyszín bababarát!

Babahordozás. Divat, vagy praktika?

Az újszülött számára a hordozás ismerős érzés, hiszen magzatként az édesanyja hasában szorosan körül ölelve, folyamatos testkontaktusban tölt el kilenc hónapot. Amikor megszületik, azzal teremthetjük meg a számára a benti és a kinti lét közötti legfinomabb átmenetet, ha ezt a biztonságot adó, ismerős érzést biztosítjuk számára, azaz hordozzuk. A hordozás testileg és lelkileg is nagyon jót és csak jót tesz nekik. Mindemellett számos praktikus előnye is van: mobilabbá válik a család, könnyebbé válik az altatás, felszabadul a hordozó személy keze, ami nagy segítség lehet a házimunka végzésénél is.

Mosható pelenka!?!?

Mai modern mosható pelenka a régi gumibugyihoz képest kényelmesebb, nagyobb nedvszívású és óriási választék elégíti ki a legkülönfélébb igényeket is. Környezetbarát, költségkímélő, egyszerű a használata, és hamarabb elérhető vele a szobatisztaság a gyermekeinknél, mint az eldobható pelenkát viselő társaiknál. S az sem mellékes, hogy természetes anyag érintkezik a baba bőrével.
Kételkedsz? Gyere és járj utána!

Szer-Tér műhely a Mag-házban

A műhely Ruzsa Ágota a Sol Globál vezetője által kifejlesztett csoportos, rendszeres foglalkozás. Asszertív, coco alapú, mentális önsegítő/önképző kör a mindennapi stressz csökkentésére, az érzelmi és társas intelligencia fejlesztésére, valamint a támogató társas figyelemre.

A műhelyfoglalkozásokat 2018-tól nem havi rendszerességgel, hanem negyedévente összevont egész napos tréning és foglalkozás keretében tervezzük. Az első foglalkozást 2018 márciusában hirdetjük, melynek pontos részletekről tájékozódhatnak a hírlevelünkből és a Mag-ház elérhetőségein.

Csemete Csütörtök a Mag-házban

Csemete Csütörtökön kéthetente zenés baba-mamafoglalkozásokra várjuk a szülőket és babáikat.
A 45 perces intenzív szorgoskodáson mondókákkal, ölbéli játékokkal ismerkedünk, illetve közkedvelt modern dalok is felcsendülnek, amit a találkozó alatt az anyukák megtanulhatnak babáik legnagyobb örömére.
Körjátékok, sétáltatók és hintáztatók után a szabad játék egészen déli 12 óráig folytatódhat.
A Csemete Csütörtökre 6 hónapos kortól 3 éves korig várjuk a gyermekeket.

A foglalkozást vezeti: Szabó-Szépe Zsanett (a Tóparti óvoda óvónénije)

2018. január 11-én és január 25-én 10 órától, valamint előzetesben
2018. február 8-án és 22-én 10 órától

Star Wars őrület a Mag-házban

Tegyél le mindent, mert itt indul a legújabb Star Wars rajongói klub!

Mi a Star Wars életérzés, miben rejlik a filmek, trilógiák varázsa?  Több ’tudományos’ és ’magyarázott’ megközelítés is létezik a meghatározásra, mi azonban nem ebbe az irányba kezdeményezünk, hanem maradunk az egyszerűbb megoldásnál, magánál a rajongásnál, a Csillagok háborúja univerzum megszállottságánál. Tény ugyanis, hogy milliók kedvence a filmeposz, ugyanakkor van egy olyan masszív réteg is, mely egyszerűen  nem érti mi ez az egész őrület. Nos, mi megpróbálunk teret és lehetőséget teremteni arra, hogy a rajongók, a kedvelők, a szimpatizánsok, az univerzumban élők rendszeres, vagy alkalmankénti összejöveteléhez hozzájárulunk.

Ha benned is ott lakozik az a bizonyos erő, akkor jegyezd fel a naptáradba, hogy 2018. január 27-én 16 órától a Mag-házban lesz jelenésed, ahol a következő Star Wars életérzésekre hívunk:

• Ha van jelmezed, öltözz be, s gyere abban! A legjobb jelmezeket díjazzuk!
  • Hozd el magaddal kedvenc Star Wars figurádat, játékodat, kabaládat. Meséld el a történetét, varázsolj el bennünket a kedvenced által. A legjobb történeteket díjazzuk!
  • Készülj fel, mert lelkesedésedet, tudásodat Star Wars totóval teszteljük. A legjobb megoldásokat díjazzuk!
  • Ha van lézerkardod, hozd magaddal, mert sötétedés után ’fénykard-párbajt’ vívunk. A legjobb kardvívókat díjazzuk!
  • Ne hagyd otthon a lelkesedésed, mert alkalmad lesz űrvadász gépek hajtogatására is.

18 órától pedig a Közösségi Mozink és Filmműhelyünkkel rajongói körben a Csillagok háborúja klasszikus film mentén beszélgetünk a Star Wars életérzésről.

Időpont: 2018. január 27-én 16 órától

NEA 2018. évi pályázatai

2017. december 29-én megjelentek az Emberi Erőforrások Minisztériuma által biztosított forrásból, a Nemzeti Együttműködési Alap Kollégiumainak a 2018. évre vonatkozó „Civil szervezetek szakmai programjának támogatása 2018.” című szakmai pályázati kiírásai. A pályázat célja a civil szervezetek szakmai programjainak támogatása.
A korábbi évekhez hasonlóan a pályázatok lebonyolításával kapcsolatos feladatokat az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő látja el.

A pályázatokat legkésőbb 2018. január 29. és 2018. február 1. között, a szakmai pályázati kiírásokban megadott, kollégiumonként eltérő időpontokban az Elektronikus Pályázatkezelési és Együttműködési Rendszeren keresztül (EPER-ben) lehet benyújtani.

Figyelem! Még január 15-ig van lehetőség a civil szervezeteknek a NEA 2018. évi működési támogatására pályázatot benyújtani.

Pótnagyi Klub a Mag-házban

Messze lakik a nagymama? Vagy még aktívan dolgozik? Mit tehetünk, ha szeretnénk, hogy gyermekünkre gondoskodó, meséket olvasó, kedves idős hölgy vigyázna, vagy fiú gyermekünk barkácsolásában ? Keressünk pótnagyit!

Én nagyon szerencsésnek mondhatom magam, hiszen anyukámmal és anyósommal is pár kilométer távolságra lakunk. Bár még nem nyugdíjasok, rugalmas időbeosztásuk van, így ha bármilyen elintéznivaló adódik, telefonálhatok, s egyikük biztosan segítségemre lesz. Tudom, hogy ez kiváltságos helyzet, de a baráti körömben számos példát látok a nagyipótlásra.

Természetes, hogy a nagyszülői jelenlétre és gondoskodásra nem csak a gyermeknek, hanem nekünk, anyáknak is szükségünk van. Kell valaki, aki minket, a gyerekkel otthon maradó nőket megerősít az anyaszerepben, hogy kibeszélhessük a problémákat, vagy tanácsot kérjünk. A Mag-házban indított Pótnagyi Klub kezdeményezésünk pont ezt a célt tűzte ki magának, de a pótnagyik elérése, megtalálása nem tűnik egyszerű feladatnak. A következő találkozónkra azokat a szülőket várjuk elsősorban, akik a pótnagyik elérésének kampányában vállalnak szívesen feladatot, adják ötleteiket, segítenek a nagyik elérését célzó ’hadműveletben’.

A rendezvény és a helyszín bababarát!

Időpont: 2018. január 17. 16.30 órától