Bázispont - Civil Információs Centrum

Csigaház

A kulturális közfoglalkoztatás keretében programjaink együttműködő partnere a Nemzeti Művelődési Intézet
Nemzeti Muvelodési Intézet

Magyar Élelmiszerbank Egyesület

Mag-ház Hírlevél

*A mező kitöltése kötelező

Csipetnyi gasztronomia Filmklub - klub összejövetel a Mag-házban

2016. október 13.

csipetnyi filmklub 2016

2016. október 21. - péntek /facebook esemény/
18 óra - Közös praliné készítés
19 óra - Filmvetítés | Chocolat /film adatlap megnyitása/
színes, magyarul beszélő, angol-amerikai romantikus vígjáték, 121 perc, 2000 (12)

2016. november 11. - péntek /facebook esemény/
18 óra - Sushi készítés /magyarosan
19 óra - Ízek, imák, szerelmek /film adatlap megnyitása/
színes, magyarul beszélő, amerikai romantikus dráma, 140 perc, 2010 (12)

2016. december 16. - péntek /facebook esemény/
18 óra - Reform a konyhában
19 óra - Én, a séf /film adatlap megnyitása/
színes, magyarul beszélő, francia-spanyol vígjáték, 84 perc, 2012 (12)

A rendezvény ingyenes

csipetnyi filmklub plakát 2016

-- 2015 --

Ezoterikusan a Mag-házban

2015. november 20.

Várunk minden kedves érdeklődőt mandala rajzolásra és/vagy festésre, Valent Maya könyvajánlójára és az Utóélet c. kertmozira!

Utóélet:
A mindentől szorongó Mózes (Kristóf Márton) képtelen megfelelni lelkész apja (Gálffi László) elvárásainak. Amikor a lelkész váratlanul szívrohamot kap és meghal, Mózes szinte megkönnyebbül: megszűnt a nyomás, ami az egyházi pályára kényszerítette volna őt. Csakhogy a halotti toron megpillantja apja kísértetét, ami - bár nem tud beszélni - innentől kezdve folyamatosan a nyomában van. Mózes kétségbeesetten próbál megszabadulni a kísértettől, és ebben segítségére van egy spiritiszta autószerelő (Anger Zsolt), valamint a lelkész asszisztense (Petrik Andrea).

kertmozi

Gyimesi Csángó Est

2015. július 08.

csángó

Az Őseink Nyomában Alapítvány az Ördöngős Népzenetanoda közreműködésével hét alkalomból álló zenés estet szervez táncházzal. Az első alkalom 2015. július 17-én 17 órától kezdődik a koppánmonostori Mag-házban.
Ezen a napon eléggé távoli népi kultúrával ismerkedünk. A gyimesi csángók a Tatros folyó mentén elhelyezkedő szórvány településekben úgynevezett "patakokban" élő XVII.-XVIII. században csiki székely és moldvai magyar falvakból elvándorolt emberek. Az elzártságnak tudhatóan ősi kultúrát őriztek meg táncaikban és zenéjükben. Ezekből kap ízelítőt az est közönsége, amit táncházzal és filmklubbal színesítünk.

Közreműködők:

Pőcze László - tánctanár
Havay Viktória - ének
Horsa István – hegedű
Hanusz Zoltán – hegedű, brácsa
Vörös Máté – kontra
Joó Bence – bőgő, ütőgardon

csángó

Kertmozi

2015. június 30.

kertmozi

VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan

Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan Budapestben, ami semmiképpen sem az, amit a dizájnos útikönyvek, vagy esetleg a hazai filmek látképei festenek a városról. Az itteni életet súlyos ellentmondások színezik. Még komplikáltabb a helyzet, amikor nem emlékszel, hogy szüleid egyhavi fizetését miként verted el egy átmulatott éjszaka során egy lisszaboni repjegyre. Itt tart most Áron 29. évében. Átlagos srácként számtalan kortárs komplexus birtokosa; frissen végzett az egyetemen, barátnője elhagyta, a szülei tartják el, amíg munkát keres, ráadásul miközben az elmúló szerelmen agonizál, valami külső, bizarr tényező mindig felülírja elképzeléseit és megszakítja intim pillanatainak eltervezett linearitását. Áron csak akkor jön rá arra, hogy a káoszban és a kiszámíthatatlanságban mégis tart valahová, amikor elmegy innen. Oda jut, ahová mindenki más: a rendbe, fegyelembe, a szívfájdalom elmúlásába, a 2 centivel a föld fölött járásba. De egy budapesti ezt nem bírja, kell a súly a lelkének, mert ez tartja a földön. Áron végül megtanulja ezt, Lisszabonból hazatérve még utoljára tesz egy próbát arra, hogy létezést produkáljon ebbe a világba, a saját életébe, a maga tempójába, a belátással kiegészülő lázadozásba.

2015. július 03. péntek, 17:00

kertmozi

Amazónia

2015. április 20.

Amazónia

2015. április 17-én a "Kamaszkodó" filmklubban az Amazónia (szinkronizált, francia-brazil dokumentumfilm,rendező:Thierry Ragobert, kiadás dátuma: 2013.szeptember 7., 83 perces) című dokumentumfilmet tekintették meg vendégeink. A film vetítése előtt Márhoffer Dániel mutatta be saját pitonjáról és varánuszáról, melyeket el is hozott. A fiatalember kellő körültekintéssel, szakértelemmel beszélt a két "háziállat" szokásairól, igényeikről. A merészebbek megsimogathatták az állatokat (nem volt túl sok jelentkező). A film, egy kismajom szemszögéből mutatja be a lenyűgöző természeti szépségű Amazóniát, az őserdő hihetetlen forma és fajgazdagságát. A csodálatos, magával ragadó képi világ mellett a történet mélyebb, az emberi társadalomra is érvényes üzeneteket is tartalmazott. A kirekesztettség, a magány, az elveszettség után a beilleszkedés, egymásra találás, befogadás élményein keresztül. A film katarzisa a végére lett időzítve: az egész életében rabságban tartott kis majomnak ugyan lehetősége lett volna az emberekhez visszatérnie, ám ő a dzsungel rengetegét választotta, annak minden veszélyével és szabadságával együtt, éppen úgy, ahogy az ember él a szabad akaratával. A befejező kép, ahogy leszedi az addig nyakán lévő kis nyakörvet, és rádöbben a szabadság szédítő érzésére az egész lényét változtatja meg. A "Kamaszkodó" filmklub utolsó vetítése május 8-án lesz 18 órától. A Szesztolvajok című feliratos angol – francia – belga - olasz, 101 perces 16 éves korhatárú vígjátékot tekinthetik meg az érdeklődők.

kép kép kép

"Éld az életed" filmklub a Mag-házban - Mennyei prófécia

2015. április 14.

Mennyei prófécia

Április 10-én 18 órától az "Éld az életed" filmklubunk utolsó vetítéséhez érkezett, mely alkalomból a Mennyei prófécia (The Celestine Prophecy, színes, magyarul beszélő, amerikai kalandfilm, 99 perc, 2006; Rendező: Armand Mastroianni) című, ma már kultikusnak számító filmet néztették meg vendégeink.

Ezúttal is Valent Maya jógaoktató vezette be, majd a film után inspirálta beszélgetésre a résztvevőket. A filmet többen, sokadszorra jöttek el megnézni. Ez is mutatja a film mennyire időtlen, kortalan üzeneteket hordoz. A 99 perces kalandfilmet ezúttal is egy komoly beszélgetés követett, mely a lét értelmét, életünk valódi célját, vallási kérdéseket, az energianyerést és az energia vámpírokat érintette. Személyes élményeket, történeteket meséltek el a résztvevők. A beszélgetés az álmok világába is elkalandozott, hisz a film többrétegű, több szinten értelmezhető alkotás. A szinkronicitásra napjainkban is erős figyelem irányul (2014-ben jelent meg a SoL Intézet kiadásában J.Jaworski: Szinkronicitás, A vezetés belső útja című könyv.) Aktualitását talán a mind nagyobb számban jelentkező "kereső emberek" hívják életre. A szinkronicitások felismerése lényegében abból a felismerésből jön, hogy minden okkal történik az életünkben, a világunkban. Életünknek van egy magasabb rendű célja, minden energiából épül fel, az energiáért folytatott küzdelem az oka a konfliktusoknak. Szepes Mária (1908-2007) hazánk ezoterikus nagyasszonya azt mondja: " A halálfélelem minden félelem gyökere." A félelem pedig energiavesztéssel jár. Ha legyőzzük ezt az eredendő félelmet a dolgok szépségéből, egyediségéből tudunk energiát nyerni. Az, hogy világunk egyre magasabb frekvencián rezeg ma már tény, és nem kérdés. Természetesen más a magyarázata egy fizikusnak a tényre és más egy spirituális emberé. A film a magasabb tudatállapotra, a többdimenziós létre, az anyagtalan létezésre, a világ nagyon bonyolult komplexitására mutat rá. Arra, hogy az energia belőlünk és rajtunk keresztül, mintegy saját magát indukálja. Minél többet ad valaki, annál többet kap, így maga köré egyre nagyobb energiaburkot fejlesztve. Rohanó világunkból az összpontosítás, a másikra való értő figyelem szinte teljesen hiányzik. Felvett magatartásmintázatok alapján élünk, ezek szerint cselekszünk. Ezzel saját magunkat zárjuk börtönbe. A film kilenc felismerést mutat be, melyeket Valent Maya a résztvevőknek a vetítés után nyomtatott formában oda is adott. A film méltó zárása volt az "Éld az életed" filmklubnak.

kép kép kép

"Éld az életed" filmklub a Mag-házban - Szamszára

2015. április 02.

samsara

Újabb állomásához érkezett "Éld az életed" filmklub, egy szinkronizált indiai-német filmdrámát nézhettünk meg. Jó páran összegyűltünk a Mag-ház előadó termében, 18 órai kezdettel Valent Maya jógaoktató felkonferálta a filmet. Nem mesélte el persze,hogy miről szól a film, csak azt mondta el milyen mély érzéseket váltott ki belőle, és mennyire várja azt,hogy újra megnézhesse és talán ugyanazt kapja-e vissza, mint legelőször.

Én is, mint a többiek eltudtunk gondolkodni a film közben, hisz a film adott időt ,hogy egyes események ,történetek között elmélázzunk. Talán ezért is volt két és fél óra,de azt gondolom megérte. Szanszkrit szóból ered a samsara, ami az örök körforgást, az újjászületések állandó láncolatát jelöli. Talán legnagyobb szerepe a látványnak volt, hisz ipari zónába, szent helyekre, katasztrófa sújtotta övezetekbe, városok sűrűjébe, börtönbe és természeti csodák közé csöppenhetünk. Nehéz a filmről írni mert, annyi mindenre világított rá, az ember életébe mik mennek végbe és attól is szép,hogy mindenkinek mást jelent.
Egy fiú buddhista szerzetesként nő fel egy kolostor falai között. De elérkezik a kamaszkor, a felnőtté válás időszaka, bár a szerzetesek, köztük "Papó" próbálnak rávilágítani, hogy mennyire rossz a kinti világ. Fiatal fiút bármennyire próbálják elrettenteni, egyik éjszaka kis holmijával elszökik a kolostorból. Egy gazda felveszi földjére napszámosnak. A gazda lányával össze habarodnak, nem sokára rá össze is házasodnak majd egy fiú gyermekük születik. A földeken dolgoznak és küszködnek az időjárással, a gabonát a városban tudják eladni. Egy nap mikor felesége gyerekükkel a városba menne, a férfi megcsalja feleségét. Időközben a férfihez eljön testvére azzal a hírrel,hogy "Papó" meghalt, és írt neki egy levelet amiben megkérdezi,hogy megérte-e elhagyni a kolostort. Ez annyira hatot a férfire, hogy egyik éjszaka vissza akar szökni a kolostorba, hogy újra szerzetes legyen. De felesége megtalálja és ráébreszti hogy mit veszített el, a férfi visszakozni akart, hogy vissza megy, de a feleség magára hagyja…………Röviden ennyi a film tartalma. Ilyen történetű film van ezer. Érdekes módon a film végén mindenkinek annyira sok dolgot mondott el, hogy talán másnap lehetett volna róla igazán beszélgetni.
A víz szerepe a legmeghatározóbb, minden nagy lépés előtt meztelenül megfürdőt a folyóba,hogy megtisztuljon. A közösség szerepe,hogy a férfi a munkásokat elakarta küldeni, mert sokan vannak, de mikor kigyulladt a föld nekik köszönhette, hogy valamennyi megmaradt. Felesége megcsalásától mekkora törést kapott a lelke, és rájött,hogy többet vesztet vele mint amennyit nyert " Száz vágyat szeretnél kielégíteni, vagy egy dologról lemondani?". Még írhatnék ezret. Ezeket a válaszokat a film nem a szánkba akarta rágni, hanem mi éljük bele magunkat.
A Kolostorban kapott egy kérdést: " Hogy tudsz egy vízcseppet megmenteni?" A film végén kapott választ a kő hátoldalán: "Ha visszadobod a tengerbe".
Következő, egyben utolsó filmje az "Éld az életed" filmklubnak a Mennyei prófécia lesz április 10-én 18 órától. Minden kedves érdeklődőz szeretettel várunk!

"Éld az életed" filmklub a Mag-házban - A bakancslista

2015. március 09.

filmklub

Az "Éld az életed!" filmklub keretein belül március 6-án, pénteken megnézésre került a sorban következő 2. film "A Bakancslista (The Bucket List; rendező: Rob Reiner; színes, magyarul beszélő, amerikai kalandfilm, 97 perc, 2007) címmel". A film egyszerre volt komoly, szomorú gúnyos és vicces. Minden jelenlévő élvezettel figyelte a filmet, melyet mindenkinek ajánlanék. A film után mi is elkészítettük saját bakancslistánkat ,ezt követően egy komoly beszélgetés vette kezdetét életeket meghatározó döntésekről és a lét értelméről.

Következő vetítésünk március 27-én a Szamszára (Samsara; színes, magyarul beszélő, indiai-német-francia-olasz filmdráma, 140 perc, 2001, rendező: Nalin Pan) című filmmel folytatódik 18 órától, melyre minden kedves érdeklődőt sok szeretettel várunk.

Az összefoglalót, fényképeket készítette: Zsebő Laura Anna Iskolai Közösségi Szolgálatos diák a Jókai Mór Gimnázium tanulója

kép kép kép

"Éld az életed" filmklub a Mag-házban. Valent Maya (jógaoktató) ajánlásával

2015. március 03.

Filmklub

2015. február 27-én Az ambíciótól az értelemig (Ambition to meaning – The shift; rendező: Michael A. Goorjian Kristen Lazarian, 2009) című filmmel kezdődött a 4 filmből álló filmklub Koppánmonostoron a Mag-házban. A filmek olyan kérdéseket járnak körbe, mint, hogy: Mi az élet célja? Honnan jöttünk? Hová tartunk? A vetítésen résztvevőket Valent Mya jógaoktató köszöntötte a 120 perces film megtekintése előtt. A mély, több síkon futó film után Maya dialógusnyitó kérdéseit követően egy a filmnél sokkal hosszabb, késő éjszakába nyúló, mély beszélgetés bontakozott ki. Mindenki egy 4 oldalas komplex kérdésteszttel térhetett haza, hogy megtudja, hol tart, milyen irányban folyik élete. Következő vetítésünk március 6-án A Bakancslista (The Bucket List; rendező: Rob Reiner; színes, magyarul beszélő, amerikai kalandfilm, 97 perc, 2007) lesz 18 órától. Minden érdeklődőt sok szeretettel várunk!

kép kép kép

Méhek és Mézek – Mézes nap a Mag-házban

2015. február 25.

Méhek és mézek

Február 20-án 17 órától a méhészet és a mézek iránt érdeklődők látogathattak el Koppánmonostorra a Mag-házba. A vendégeket Borbély Dávid helyi, gyakorló méhész ismertette meg a méhészet eszközeivel, a kaptárkezeléssel, a mézek készítésének fortélyival. Szemléletes, felkészült előadását rengeteg saját eszközzel tette még élvezetesebbé. A résztvevők ezt követően a Dávid által készített mézekből csemegézhettek. Volt terítéken akác, repce, erdei gyümölcs, gesztenye, fenyő, olajretek és hársméz. A mézek mellett lehetett kóstolni virágport és propolisz cseppeket. Megtudhattuk a méz fogyasztás előnyeit, az egészségre gyakorolt jótékony hatásait.18 órától a Méhek világa (More Than Honey; 2012, rendező: Markus Imhoof) svájci – német - osztrák dokumentumfilm varázsolta el a vendégeket. A sajátos képi világú film éles kontrasztban mutatta be a hagyományos, és az ipari méhészet közötti különbséget, melyen keresztül a méhek és az ember ősi kapcsolatába is belepillanthattunk. A film közben - alkalomhoz illően - mézes puszedlit és forró teát fogyaszthattak a nézők. "Kamaszkodó filmklubunk" következő napján március 20-án 18 órától várja az érdeklődőket a Nővér (feliratos, francia – svájci) című filmdráma vetítésére.

kép kép kép

„Éld az életed” filmklub

2015. február 10.

plakát

„Kamaszkodó Filmklub” a Mag-házban a VDT ajánlásával

2015. január 21.

mozi

„A minap egy haverommal beszélgettem, és kiderült, hogy már régóta nem érzi jól magát a bőrében, már ha valaha jól érezte volna magát. Ráadásul mostanában annyi egyéb teher és elvárás nehezedik rá, ami már az egészségére is kihat. Most pedig még odahaza sincs minden rendben, s mindez még több stresszel és még több rossz érzéssel jár számára.
Szavaiból kitűnt, csapdában érzi magát, ahonnan nem tud menekülni, hiszen egyedül, nagyon egyedül érzi magát. Vannak tervei, de azok valóra váltásában nem bízik. S oly sok a csábítás…”

- Magadra, vagy ismerősödre, vagy gyermekedre, esetleg tanítványodra ismertél?
- Te is szembesültél már e kihívásokkal és nehézségekkel?
- Te is érezted már magányosnak magad, s kilátástalannak az életedet?
- Legalább egyszer az életed során megfogalmazódott benned, hogy de jó lenne eltűnni, elmenekülni, vagy legalább egy kicsit meghalni?
- Vannak álmaid, amit mások hülyeségnek tartanak, s ezért nem is mered megosztani senkivel?

Amennyiben legalább egy igened van, akkor itt a helyed! Az elmúlt években indult filmklubunk újszerűsége amellett, hogy továbbra is értékes, nem populáris filmeket ajánl, hogy fiatalos, a kamaszokról, a kamaszkodókhoz (is) szól. Egyúttal szüleiknek, tanáraiknak, az osztályfőnököknek és a korosztállyal foglalkozóknak is lehetőséget nyújt e korosztály viselkedésének és érdeklődésének megértéséhez, amit a filmklub feldolgozásával, segítő szakemberekkel valósítunk meg.

A „Kamaszkodó Filmklub” 2015 első negyedéves ajánlata melyre a Komáromi Városi Diáktanács ajánlásával invitálunk:

VDT ajánlásával

- 2015. február 20. 18 óra: A méhek világa, magyarul beszélő, dokumentumfilm, 95 perc
- 2015. március 20. 18. óra: Nővér, feliratos, filmdráma, 100 perc
- 2015. április 17. 18 óra: Amazónia, magyarul beszélő, dokumentumfilm, 83 perc
- 2015. május 8. 18. óra: Szesztolvajok, feliratos, vígjáték, 101 perc

 

plakát

©2017 Mag-ház
országos foglalkoztatási közalapítvány esza hungaro-len kft mobilitás rt-vision bt komáromi ipari falu rotary magyarország szmm nka nca dia komárom wekerle sándor alapkezelo
furésztech kft  komáromi gyógyfürdo híd tv Kompress Nyomdaipari Kft hírcity komárom portál Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet Ökopolisz Alapítvány
KEM Önkéntes Centrum CivilJutub hídak fórum Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat MOL Bázispont.hu Nemzeti Muvelodési Intézet
Visegrad Fund Norvég Civil Támogatási Alap KRIO Intézet Ökotárs Alapítvány Tehetségpont Belügyminisztérium