Gasztro vendégvárás

A következő gasztro vendégvárás 2009. Április 11-én, menü: Birka paprikás
Az alapanyagokat becsület kassza alapján biztosítjuk!

ÉLETTÉR Egyesület által kiírt recept pályázatra beérkezet receptek:

Gasztro vendégváráson elkészített ételek:

Eddigi Gasztro vendégvárások:

Beérkezet receptek:

Finom Magyar Lángos

Közép - Dunántúl / Bakony térsége /

/ ahogy Nagyanyám sütötte Nagyapám kedvencét /

Hozzávalók: 50dkg finomliszt, 3 dkg élesztő, 1 dkg cukor, kevés só,

2 csapott evőkanál lágy sertészsír, langyos víz maximum 2 dl, 1dl tej,

1 fej fokhagyma.

Elkészítés: az élesztőt kevés langyos  édes tejben kelesztjük / habozzon fel /. A lisztet mélytálba öntjük, közepébe mélyedést készítünk és beleöntjük a megkelt élesztőt. Kis ideig kb. 2 - 3 percig hagyjuk a liszttel kovászolódni, majd hozzáadunk annyi langyos vizet, hogy a tészta közepesen kemény legyen. Csomómentesre gyúrjuk. Kb. 1 órán át kelesztjük  A megkelt tésztát 1,5 cm vastagságra kinyújtjuk, nagyméretű szaggatóval kiszaggatjuk. Kézzel a levegőben finoman vékonyra nyújtjuk. / ujjainkkal a széleit kifele húzogatva /. A nyújtott tésztát azonnal a forró zsírban, vagy vegyes zsiradékba tesszük, szalmasárgára sütjük, majd megfordítjuk a sületlen felére.

Ízesítése: tejföllel, - sajttal, - foghagymával, - sült káposztával, aludttejjel, - natúrban , sózottan kínáljuk fel.

Torkunk öblögetésére javallott egy kupa házi serital.

Jó étvágyat Kívánunk !

Receptet beküldte : Farkas Zsoltné Márti

Babos káposzta Csülökkel gazdagon

Közép - Dunántúl / Balaton - felvidék - térsége Sümeg Vára /

A végvári ünnepi eledel , ahogy azt Rédey Várkapitány szerette.

Hozzávalók: Húsfélék: Sertés hátsó csülök 2 darab, sertés köröm 2 darab, sertés máj ½ kg, 30 dkg füstölt sertés hátszalonna, füstölt bőrke két közepes levél, kevés sertészsír.

Fűszerek és zöldség félék: Babérlevél /gazdagon/, egészkömény 5g, szemes fekete magyarbors 5g, őrölt fehérbors 2,5g, só 1,5 – 2 dkg, / ízlés szerint /, majoranna 10 g, paprika csípős-édes csöves 1-1 db, őrölt pirospaprika 15-20 g, fokhagyma 4 fej, vöröshagyma 4 db nagy fej, paradicsom nagy 1 db, ½ kg juliskabab, hordóban savanyított káposzta 2 kg.3dl száraz vörösbor

Elkészítés: A szalonnát apró kockákra vágjuk, majd lassútűzön kiolvasztjuk zsírjára, a tepertőjét félretesszük. Az olvadékhoz hozzáadjuk a zsírt az apróra szelt vöröshagymát. Üvegesre pirítjuk, lassú tűzön hozzáadjuk a szemes kömény és a szemes bors felét. Gyengén lepirítjuk. A pirospaprika felét hozzáadjuk, megfuttatjuk a zsíron. majd Az apróra szelt paprikát-paradicsomot beleszeleteljük. A kicsontozott csülökcsontokat a bogrács aljába az apróhúsokat pedig rétegekben –szeletelt füstöltbőrke- hús – fűszerekkel adagoljuk, egy réteg savanyú káposztával lefedjük. Gyenge tűzzel levet főzünk. A maradék káposztát, a beáztatott babot rétegekben rátesszük. Kevergetni nem szabad! Csak forgatással mozgassuk a készülő ételt. A finomra szelt fokhagymát a maradék pirospaprikával és a majorannával és az apróra szelt májjal fejezzük be a főzést - csak parázson tartva főzzük. A vörösbort és a sót is csak a végén tesszük bele.

Receptet beküldte: Vass Zoltán

Gasztro vendégváráson elkészített ételek:

Boros szőlőzselé

Hozzávalók: 2,5-2,5 dl félszáraz vagy édes fehérbor és víz; 1 citrom leve; 4-5 evőkanál Koronás Finom kristályszemcséjű minőségi kristálycukor; 3 dkg zselatinpor (8 lap zselatin is lehet); 40-50 dkg piros és zöld szőlő vegyesen

Elkészítés: A bort a vízzel fölforraljuk, a citrom kifacsart levével és a cukorral ízesítjük. A zselatint beleszórjuk; és kis lángon 1-2 percig forraljuk, még a lé sima, áttetsző nem lesz. A szőlőszemeket megmossuk, lecsöpögtetjük, félbevágjuk, magjukat kiemeljük. Egy őzgerincformát megnedvesített celofánnal kibélelünk, egy kevés langyos bor levet beleöntünk. A szőlőt beleszórjuk, majd a lével felöntjük, és a forma oldalát egy kicsit megütögetjük, hogy tartalma egyenletesen szétterüljön. Hűtőszekrényben dermesztjük néhány órán át, végül vágódeszkára borítjuk, a celofánt lehúzzuk róla, és a boros szőlőzselét ujjnyi vastagon fölszeleteljük. Tálalhatjuk magában, tejszínhabbal díszítve vagy vaníliamártással körülöntve is.

Sertésborda vincellér módra

Hozzávalók: 1 kg sertéskaraj, só, feketebors, 4 evőkanál olaj, 2 evőkanál cukor, 5 dl fehérbor (én feleztem a mennyiséget, bár nem az alkohol miatt, mert az elpárolog) 1 babérlevél, 80 dkg, ha lehet mag nélküli szőlő, 1 púpozott evőkanál keményítő

Elkészítés: Minden húst kissé kiveregetünk,a széleit bevagdossuk. Valamennyit megsózzuk,megborsózunk,és serpenyőben mindegyik oldalát 3-3 percig pirosra sütjük,majd lecsöpögve félre tesszük A visszamaradt zsiradékban a cukrot aranybarmára pirítjuk,és 4 dl borral felöntjük. Az elősütött karajt meg a babérlevelet belerakjuk, lefedve kis lángon 10 percig pároljuk. Ez alatt a szőlőt megmossuk, leszemezzük, a boros pecsenyére szórjuk, 3-4 percig pároljuk. Végül levét a maradék borral összekevert keményítővel sűrítjük. Köretnek párolt rizs vagy krokett illik.

Készíthetjük piros szőlőből is de, akkor vörösbort használjunk hozzá.

Sertés borda

Tokaji „boroshordók”

Elkészítés: Egy csomag fagyasztott vajas leveles tésztát szobahőmérsékleten fölengedünk, 3 milliméter vékonyságúra nyújtjuk, majd 1,5 centi széles szalagokra felvágjuk. Felvert tojással lekenjük, azután egyenként sütőcsőre felcsavarjuk. Előmelegített forrósütőben kb. a 10 perc alatt megsütjük. 1 csomag főzni a való vanília ízű pudingporból 5 evőkanál cukorral és 2 deci borral sűrű krémet főzzünk, kicsit hűlni hagyjuk, majd 20 deka vajjal jó habosra keverjük. Néhány szem mazsolát keverünk bele, és betöltjük vele a tésztát. Végül a két végét olvasztott csokoládéban kimártjuk.

Boros hordók

Pince pörkölt

Hozzávalók: 10 dkg sertészsír, 2   db sertés csülök, 3   db füstölt sertés láb 1 kg marha lábszár 1-1,5 kg birka vesés 2,5 kg vörös hagyma, 1 üveg lecsó (legalább 30% paprika) Só, piros paprika, 1   db zöld erős paprika egybe, 2   dl vörösbor, 1 dl ecet + fél liter forró víz

Elkészítés: A csülköt kicsontozzuk durván 4x4 centis kockákra vágjuk, a csontot kettéütjük.A marhahúst lehártyázzuk (ha színhúst vettünk úgy is jó), szintén felkockázzuk.A birkahúsról fejtsük le a faggyút enyhén ecetes forró vízzel forrázzuk le, pár perc után vegyük ki, töröljük meg, majd kockázzuk fel. A vesét vágjuk ketté, szedjük ki az ereket és forró, majd hideg vízben mossuk meg.

A bográcsot kizsírozzuk, beleszórjuk a megmosott marhahúst, rászórjuk az apróra vágott hagymát, ráöntjük a lecsót (én a paradicsomlé felét külön öntöm, a paprikát felaprózom) és lassú tűzön hagyom pörkölődni, ha kell, kevés vízzel felöntöm. Egy óra után teszem hozzá a birkahúst, a körmöket és újabb fél óra múlva a sertéscsülök-húst.

Vigyázat! Ne legyen a lé túl hosszú, és folyamatosan ügyeljünk a rázva forgatásra. Mikor a köröm már leválik a csontról, mindhárom hús puha, megszórjuk piros pap¬rikával és felöntjük a borral. Egyet forraljunk rajta és friss kenyérrel, savanyú alma¬paprikával és a gazda új borával fogyasszuk.

Vörösboros őzpörkölt

(bográcsos)
Elkészítési idő: kb. 2 óra Egy adag: 2634 kJ/630 kcal

Hozzávalók: 2,5 dl (+egy kevés a főzés végére) vörösbor 7,5 dl víz 2-3 szem boróka só, esetleg ételízesítő por, 1 petrezselyemgyökér, 1 nagyobb sárgarépa, egy-egy kis darab zeller és karalábé, 80 dkg őzcomb, 6-8 dkg füstölt szalonna, 2-3 evőkanál olaj, 1 nagyobb hagyma, csipetnyi őrölt bors, 1 csapott evőkanál pirospaprika.

Elkészítés: l-l paprika és paradicsom A bort a vízzel, a borókával meg a sóval összekeverjük. A megtisztított, fölszeletelt zöldséget hozzáadjuk, fölforraljuk, majd a húst is beletesszük. Amint újra forr, félretesszük és hagyjuk kihűlni. Utána leszűrjük, de a levét megőrizzük. A húst 2x2 centis kockákra vágjuk, a pácoláshoz használt zöldséget fűszerestül ledaráljuk, vagy turmixoljuk. A szalonnát apró kockákra vágjuk, és bográcsba téve, nagy láng fölött az olajban üvegesre sütjük, majd a megtisztított, finomra aprított hagymával tovább pirítjuk. A zöldségpürével a húst átforrósítjuk, és megsózzuk, őrölt borssal, pirospap¬rikával fűszerezzük. A paprikát kicsumázzuk, a paradicsom szárát kimetsszük, mind¬kettőt apróra vágjuk, és a pácléből ráöntünk egy keveset, és páclével öntözgetve puhára pároljuk. Végül egy kevés vörösborral ízesítjük.