Maci-kampány

2017. március 21.

Maci

MI A MACI?

A MACI a magyar civilszervezetek közösségét jelképező figura.

A magyar civilszervezeteket sok százezer magyar gondolata, munkája, önkéntes részvétele, adománya formálta és formálja.

A magyar civilszervezetek azért dolgoznak, hogy pozitív változást érjenek el szűkebb vagy tágabb környezetükben, nem a profitra és a hatalomra hajtanak.

A Magyarországon működő több tízezer civilszervezet tevékenysége rendkívül szerteágazó: munkájuk kiterjed a környezetvédelemtől az emberi jogokig, a szabadidő hasznos eltöltésétől a gyógyításig, a közösségépítéstől az oktatásig, a kultúrától a vallásos életig, a szegények megsegítésétől az ifjúsággal való foglalkozásig.

MI A MACI CÉLJA?

A MACI bemutatja, mi mindent tesznek a magyar civilszervezetek. Nincs könnyű dolga, mert a számtalan civilszervezet sokszínű, az élet legkülönfélébb területein működik

Ezen túl a MACI azt szeretné, ha segítségével a legtöbb magyar megtalálná azt a civilszervezetet, amely életét jobbá, teljesebbé teszi, ahol alkotó energiái felszabadulhatnak.

MIK AZOK A CIVILSZERVEZETEK?

Elsősorban a lakosság által önkéntesen létrehozott szervezetek. Az emberek, a közösség által fontosnak tartott tevékenységeket végeznek, jellemző rájuk az állampolgári öntevékenység, önsegítés, a társadalom- és gazdaságfejlesztés iránti elkötelezettség. Jogi formájukat tekintve alapítványok, egyesületek, szövetségek.

HOGYAN MŰKÖDNEK A CIVILSZERVEZETEK?

Intézményes keretek között, saját belső, demokratikusan választott önkormányzattal. Finanszírozásuk tagdíjakra, adományokra, állami, önkormányzati, üzleti forrásokból érkező, vagy különböző pályázatokon elnyert támogatásokra, illetve közhasznú vagy alaptevékenységükből származó bevételekre épül, emellett tevékenységükben jelentős részt képvisel az önkéntes munka, és komoly segítséget jelentenek a lakosság természetbeni adományai.

A civilszervezetek nonprofit intézmények, minden forrásukat az alaptevékenységükre költik. Kiegészítésképpen végezhetnek gazdasági, üzleti tevékenységet is, de az esetlegesen képződő nyereségüket nem osztják fel tagjaik, munkatársaik között.

Az állami támogatások (átlagosan összes bevételük kb. 30%-a) és a saját gazdálkodási tevékenység bevételei (35%) ugyanolyan fontosak, mint a magántámogatások (35%).

MIÉRT VAN SZÜKSÉG CIVILSZERVEZETEKRE?

Nagyon sok olyan társadalmi igény, szükséglet van, amelyeket sem az állam, sem a piac nem tud egyáltalán vagy megfelelő módon kielégíteni. A modern társadalom ezért önsegítő: létrehoz olyan kereteket, amelyeken belül ezekre a problémákra is van megoldás. Ilyenek a civilszervezetek is, amelyek különlegessége, hogy nagy részben az emberek önkéntesen felajánlott alkotóenergiáira építenek.

HÁNY CIVILSZERVEZET VAN MAGYARORSZÁGON?

A KSH utolsó, 2013-as adata szerint mintegy 57 000 civilszervezet működik. Ezek együttesen körülbelül 525 milliárd Ft bevételből gazdálkodtak, és több mint 41 000 foglalkoztatottnak adtak munkát, közülük 26 000 embernek főállásban. Az önkéntesek becsült száma 457 000 volt, munkájuk értéke pedig 51 milliárd forintra tehető. A civilszervezetek emellett jelentős számban foglalkoztatnak fogyatékkal élőket, megváltozott munkaképességűeket és nyugdíjasokat.

VAN-E KIEMELKEDŐ PÉLDA A CIVILSZERVEZETEK RÉSZVÉTELÉRE?

Például 2013-ban több mint 600 civilszervezet 12 000 tagja vett részt az árvízi védekezésben.

Maci